Неврохирургия

Болки в кръста

проф.Христо Цеков, неврохирург: Прекомерното  физическото натоварване винаги предизвиква болки в кръста”…

 Какво е характерно за анатомията на гръбнака?

Гръбначният стълб е сложна костно – ставна  структура, която е опора на цялото  тяло и  основен механичен фактор за  подсигуряване  на движенията  на всяка негова част. Изключителната подвижност  и гъвкавост се дължат на неговата конструкция  –   прешлени, свързани помежду си с изключително здрави връзки, сложно структурирани стави и   междупрешленни   дискове. Всяка промяна в тези структури  предизвиква болки  и ограничена подвижност на цялото тяло или на част от него. Болката, както казва Волтер е страж за здравето и  е най-често първия сигнал  за проблеми с гръбнака – тя се предизвиква от травматични увреди, възпалителни изменения, туморни  или други процеси,  засягащи   както прешлените, така   и свързващите ги  структури :  дискови тела, ставни  връзки,  нервни коренчета,  стави, мускули.

Какво влияние оказват дегенеративните процеси върху гръбначния стълб? Примери…

Дегенеративните  или по-точно казано  дистрофично-дегенеративните промени  на гръбначния стълб са израз  не само на неговото  застаряване, а и на процеси  свързани с неговата трофика, т.е.  те предизвикват  нарушаване  на  целостта и здравината  на костните структури , отслабване на  еластичността и  здравината на връзките между прешлените, деструкция на междупрешленния диск, които  изменения не се дължат само на  промените свързани с възрастта, а и от начина на живот и наличието на други  заболявания. Всяка промяна  на тези структури води до  нарушена стабилност и деформиране на гръбначния стълб, което  предизвиква  промени в биомеханиката на тази сложна   опорна  система  и  съответно  нарушава  изпълняването  на привичните му функции. Най-сериозен риск   са остеопорозата, диабета, затлъстяването, нарушена функция на щитовидните жлези, злокачествените   тумори.

Какво най-често посочват пациентите като причини за болки в кръста?

Появата на болки в кръста най-често е свързано с простуда, преумора, травма.  Но когато болките се усилват, не се влияят  с дни от приложеното лечение и  нарушават комфорта на живот е наложителна консултация със специалист. Най-голяма е  опасността, когато зад  невинните на пръв поглед оплаквания се крие  по-сериозно заболяване, чието забавено  диагностициране може да има фатални последици.

Лумбалната дискова херния – диагностика и ефективно лечение. Вашият опит?

В голям процент от случаите причина за болките в поясната област са т.н. дискови хернии. Всъщност това е  попадане на хрущялоподобна маса  във вертебралния канал  и компресия на нервните  структури с появата на болки, изкривяване на гърба или  пареза на стъпалото. Причината  е нарушаване на целостта на пръстена, който задържа тази свързваща прешлените  материя в междупрешленото пространство, което най-често е в резултат на резки физически натоварвания. Понякога компресията на нервните  елементи е толкова силна, че се получава обездвижване на долната половина на тялото и нарушаване контрола на  уринирането и дефекацията и тогава единственият шанс е спешната операция. Самата операция е  обикновено кратка, без загуба на кръв и болният може да ходи  още  същия ден, но вече без болки. По принцип в  повечето  случаи болките,  предизвикани от дискова херния,  отзвучават за няколко дни, но ако са продължителни или придружени от слабост в стъпалото консултацията със специалист е наложителна.  Поставянето на диагнозата е бързо, безпроблемно, достъпно   и сигурно. Лечението се провежда предимно с  различни консервативни методи, операцията е последната  възможност и тя си има своите показания и техники за провеждане. Оперативното лечение  е с успех при над 90% от случаите, когато  е правилно индицирано  и своевременно проведено.

Кога физическите натоварвания имат отношение към болките в кръста?

Прекомерното  физическото натоварване винаги предизвиква болки в кръста, но в повечето случаи това са мускулни болки. Болките от дисковата  херния са строго специфични и характерни.  Всеки специалист се ориентира за точната диагноза само от  разговора  с  болния.  Дисковата херния  с  нейните   клинични прояви , както вече посочих, се причинява  или  от екстремно натоварване на поясната област или при налична вродена или придобита слабост  на фиброзния пръстен, който ограничава  междупрешленното пространство. Профилактиката е  в движения  и упражнения,  укрепващи  мускулните групи около  гръбначния стълб, постепенното натоварване  на  гръбнака  при спорт и тежка физическа работа е от изключителна полза. И  не на последно място – затлъстяването е  враг с №1 на здравия  гръбнак.

До какво води подценяването на проблема, който коментираме?

Гръбнакът е нашата опора, осигуряваща в най-голяма степен възможността да ходим, тичаме , спортуваме, да обичаме,  да работим, да се радваме на живота. Но за него трябва да полагаме грижи, както ги полагаме за личния автомобил, за да не стане катастрофа. А катастрофата, каквато и да е тя, води до  промяна   в   живота , обърква плановете ни, срива финансите и ограничава възможностите ни за радост  и труд.

Как сами “искаме да си помогнем”?

Понеже болките в кръста са често срещани във всички възрасти, то логично   е  всички  да разбират от лечението им и да дават съвети, без някога да са учили  за това. Някои не само дават съвети но и провеждат   манипулации, като познанията си  по  анатомия  „опресняват“ само по коледните и новогодишни празници. Така, че ходенето  по  „чакръкчии „  и „правилци”  крие своите рискове  при  липсваща квалифицирана диагностика, най-вече поради факта, че  има  и други заболявания, които протичат с болки в кръста и чието неправилно лечение може да предизвика катастрофа…

Кога хронифицирането на процеса създава условия за невъзможност за трайно положително повлияване?

Както вече бе посочено   под „гръбнак” разбираме сложната система от прешлени, нерви, сухожилия, стави, мускули  и т.н., които са   в  сложни  взаимоотношения  и  заеднно   създават  биомеханична   структура, която може да се пренастройва, така, че да изолира  болестния  процес.  Това става за сметка  на изкривявания, принудителни пози, промяна на съотношенията между прешлените, както и самата форма на прешлените.  Между  отделните части на прешлените  се  формират   канали,  през  които  преминават  кръвоносни съдове и нерви  и всяка промяна във формата и позицията    на който и да е прешлен променя обема на тези канали с последваща компресия на нервните структури в тях. С течение на времето тази временна позиция на  прешлените   става  трайна с   прогресирането на остеохондрозните  изменения/ т.н. шипове/, които фиксират  новите междупрешленни съотношения, а с това  притискането  на нервните  и съдовите  структури в каналите става трайно,  като и оплакванията  също стават  постоянни. Възбудата на компримирания  нерв, т.е. болката , вдига тревогата ,че има опастност за здравето. Когато тя изчезне настъпва парезата, т.е.  нервът престава да функционира и да движи стъпалото. Когато  този процес засяга прешленния канал, тогава се засяга функцията на повечето нерви, управляващи долните крайници и контролиращи тазовите резервоари  и настъпва  неподвижност  и липса на контрол над долната половина на тялото. Настъпилите увреди на  нервите далеч не винаги са обратими. 

                                                      Разговора води: Емил Рафаилов