Неудобни отговори

Разговор с проф.Силвия Чернинкова

проф.Силвия Чернинкова:”….много са идиотите, различни видове…….”

На какво се гради житейската ви философия?

Гради се на почтеност, самокритичност, самоусъвършенстване, всеотдайност към професията. Никога да не забравям и да бъда благодарна на хората, допринесли за моето изграждане като личност и професионалист. На полученото добро да отговарям винаги и само с добро.

Какви хора не допускате до себе си? Защо?

Не допускам до себе си непочтени хора, неискрени и фалшиви, както и безотговорни хора, на които не може да се разчита. Усещам фалша твърде често, ако не винаги, и се отдръпвам от такива хора. За съжаление неискреността и лицемерието не са рядко срещани, включително и сред колеги, познати, дори приятели.

Как си “партнират” бездарието, скромният умствен потенциал и бледичките интелектуални заложби? Какъв е крайният резултат?

Подобни „качества” съм наблюдавала у хора, които компенсират бездарието си и липсата на интелектуални заложби с безогледен кариеризъм, търсене на други начини за просперитет, агресивно налагане на егото си за сметка на другите. Лошото е, че много често такива хора успяват в кариерно отношение. И обратно, хора с много добри интелектуални качества, но по-скромни, непробивни, далеч не винаги успяват да се наложат и остават недооценени. Знам много примери в това отношение. Истинските интелектуалци рядко парадират с интелекта си и рядко получават оценъчност и кариерно издигане, каквото заслужават.

За кого е опасно “безгръбначното” поведение?

Не знам колко е опасно, но то е често срещано. Да отстояваш себе си и принципите си не е лесно. Това означава да влезеш в конфликт понякога и да не се харесаш на някого, което може да ти навреди. Колко хора биха си позволили подобно поведение? Аз лично познавам повече хора с „безгръбначно поведение”, отколкото отстояващи категорично и безапелационно принципите си.

Кое е най-трудно в един разговор със себе си?

Да признаеш къде си се провалил. Какво не си постигнал. Какво си можел да направиш, а не си го направил. С кого си постъпил неправилно и неетично. Какво си пропуснал.

Коя истина е вашата?

Да отстояваш себе си и принципите си, независимо какво ще ти струва това и какво ще загубиш. Но това е трудно и не е печелившо поведение, особено в съвремието. За съжаление така го чувствам.

Кои са силните ви човешки качества?

Целеустременост, отговорност, самокритичност.

Защо е пъстър “светът” на идиотите?

Ами много са идиотите, различни видове, но пък има и добри и умни  хора.

“Каскадата” от глупости до какво води?

До върховни глупости. До провали. До вреда за много хора понякога.

Как ще коментирате: “Пред олтара” на истината имаш само един шанс – да бъдеш искрен до край”?

Да бъдеш искрен докрай – какво по-хубаво от това! Особено пред себе си или пред много близки хора! Това би било и духовно пречистване и катарзис.

  Разговора води: Емил Рафаилов