Онкология

Малигнен меланом на кожата

проф.Панайот Куртев

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло, който  ембриологично произхожда от невроктодермата и мезодермата. Те образуват три слоя,  а именно епидермис, дермис и подкожието. Ракът на кожата възниква от клетките на тези   слоеве.  Директното излагане на слънчева ултравиолетова радиация и голямо разнообразие от канцерогенни вещества в околната среда предразполага клетките на кожата към генетични увреждания и повишен риск от рак. Ракът на кожата се разделя  на меланома и немеланома.

Меланом
Меланомът възниква от меланоцитите,  които мигрират по време на ембриогенезата предимно към основния слой на епидермиса и по-рядко до останалите тъкани в  тялото.

Епидемиология

■ Меланомата се нарежда на пето място и на седмо като водеща локализация  при мъжете и жените, съответно през 2007 г за Съединените щати.

Очакваният риск от развитие на меланом е около 1 на 50.

Честотата на меланома е повече от 10 пъти по-голяма при белите, отколкото при чернокожите.

■ Честотата на меланома сред белите американци е над 20 случая на 100 000 население, в някои географски райони имат по-високи нива.

При белите мъже над 50-годишна възраст честотата продължава да се повишава с най-висок процент.

Австралия има най-високата честота на меланома в света, приблизително 40 случая на 100 000 популации на година.
За България заболяемостта за 2013 г.:  мъже – 1.3 %, а за жени -1.4 %. Смъртността за същата година е 3.8%.

Етиология

■ Ултравиолетови лъчи: експозицията на ултравиолетовите лъчи на слънцето в спектъра на електромагнитното лъчение е основен рисков фактор за развитие на меланома и е свързан с :

непрекъснато интензивно излагане

– експозиция в млада възраст

– експозиция при хора с ясна кожа, сини очи, руса или червена коса, склонност към слънчеви изгаряния, и невъзможност за тен.

Възраст: висока честота при възрастни и младежи на средна възраст.

Фамилен меланом

■ Наследствена основа на меланома трябва да се подозира при следните обстоятелства:

  • лица с три или повече първични кожни меланоми
  • меланом в млада възраст и фамилна анамнеза за меланома (средна възраст между 30 и 40 години)
  • индивиди с кожна меланома и фамилна анамнеза за поне един инвазивен меланом и две или повече други диагнози на меланом и / или рак на панкреаса сред първа или втора степен роднини от същата страна на семейството.

Клинични характеристики на меланома

повечето кожни меланомни лезии са пигментирани и  се проявяват с асиметрични граници, разнообразни цветове с нюанси на кафяво, черно или розово, бяло, червено или синьо, с диаметър най-малко 6 mm; прогресивна промяна в размера, нодуларност, улцерация или кървене със или без болка и / или сърбеж , като прогресират по размер, форма или цвят.

■ по-малко от 1% от кожните меланоми нямат пигмент. Те се наричат ​​амеланотични меланоми и може да предизвикат диагностични проблеми.

■ кожен меланом може да се появи навсякъде в тялото. Кожният меланом е по-често срещан в долните крайници при жените, тялото при мъжете и главата и шията при възрастните хора.

Автор: проф. Панайот Куртев