Онкология

Рак на маточната шийка

проф. Панайот КуртевВ световен мащаб ракът на маточната шийка е третият най-разпространен рак и четвъртата водеща причина за смърт при жените.Въвеждането на скрининг на Papanicolaou (Pap) намали честотата и смъртността на инвазивен карцином на маточната шийка с почти 75% през последните 50 години. Обаче, 86% от случаите настъпват в развиващите се страни, където няма скрининг.В по-развити страни  кумулативният риск от развитие на рак на шийката на матката до 75 години е 0.9%, рискът от смъртност е 0.3%; в по-слабо развитите райони тези рискове са съответно 1,9% и 1,1%. За България ракът на маточната шийка е на четвърто място по честота при жените и представлява 7.2% от всички злокачествени заболявания при тях. Заболеваемостта и смъртността от рак на шийката на матката се увеличава с 2.6% и с 1.7% съответно. За България заболеваемостта е 28,7 на 100 000 жени, при световен стандарт 18,3 на 100 000 жени, а смъртността е 10,3 на 100 000 жени.

Инфекцията с човешки папиломавирус (HPV) е най-важният фактор в развитието рак на шийката на матката и повече от 99% от случаите на рак на шийката на матката, съдържат ДНК на HPV.

Демографските рискови фактори включват раса и по-ниско социално-икономическо положение с висока степен на разпространение на HPV или ниско-скринингови  страни. Личните рискови фактори включват ранното начало на котитуса (относителният риск е двоен за младежите под 18 години, в сравнение с 21-годишна възраст), многобройни сексуални партньори (относителният риск е три пъти по-висок при шест или повече партньори, в сравнение с един партньор) и анамнеза за полово предавани инфекции. Сред мъже с множество сексуални партньори (известен рисков фактор за HPV инфекция), пенис – обрязването изглежда намалява риска от рак на маточната шийка. Пушенето увеличава относителният риск за сквамозно клетъчен рак на маточната шийка четири пъти и е установено ускоряване на прогресията на дисплазия до инвазивен карцином два пъти.

Преглед за рака на маточната шийка трябва да започне не по-рано от 21 годишна възраст. Жени на възраст от 21 до 29 години трябва да бъдат подложени на скрининг с цервикална цитология на всеки 3 години. При жени на възраст от 30 до 65 години, при кървене с  цитология и HPV тестване на всеки 5 години

Практически най-показателно е контактното кръвотечение, което е водещо при 4/5 от болните. Вагиналното отделяне на секрет (серозокръвенисто или жълтеникаво, понякога с неприятна миризма) може да представлява симптом за напреднали лезии. Болката е късен симптом. Болката в лумбосакралната или глутеалната област може да предполага хидронефроза, причинена от тумор или тумор с инфилтрация на лумбалните нервни коренчета. Симптомите от страна  на пикочния мехур или ректума (хематурия, ректално кървене и др.) могат да ни насочат за инфилтративен процес към  пикочния мехур или ректума. Устойчивият, едностранно или двустранен оток на крака може да показва лимфна и венозна блокада, причинена от инфилтративен процес в съдовете. Болките на краката, отокът и хидронефрозата са характерни за напреднало заболяване. Засягането на съседните органи, както и далечните метастази са съпроводени с различни оплаквания.

Лечението е комбинирано, което включва лъчелечение, хирургия и химиотерапия, в зависимост от стадия на заболяването.

Автор: проф.Панайот Куртев – онколог