юбилей

35 години в национален ефир

Личното ми приятелство с Емил Рафаилов датира от началото на ХХІ век., но индиректно с него се познаваме и преди това заради лекарската ми професия и журналисическия интерес на Емил към нея и хората, които я упражняват.    А за това, че този интерес е сериозен и траен са показателни 4000-те ефирни часа на култовото му предаване за медицина „Термометър“ и понастоящем приемникът му – интернет медията “Termometar.net”. В тях той демонстрира характерния си собствен журналистически почерк и среща и запознава радио- и телевизионната аудитория с най-авторитетните представители на медицината. Впечатляващ е начинът по който Емил води своите  предавания и умението да съчетае медицинската тематика с въпроси, отговорите на които дават представа за мирогледа на интервюирания, неговите нравствени и етични критерии, пък ако щете, неговото IQ. Така водещият предразполага госта си да излезе от чисто научните, шаблонни отговори и да сподели с удоволствие и лекота актуалната и специфична медицинска информация, като времето на предаването за него минава неусетно.

В един наш разговор той ми каза, че през 35-те години в директен национален ефир, всеки път  предаванията му са били за него, като излитане и кацане. Мисля, че за професионалиста, обичащ работата си , независимо дали той е  журналист или хирург  това,  което прави е равносилно на полет,  при който има удоволствието от летенето, но и стресът на излитането и кацането.   

Петдесет години професионална журналистика, от които 40, посветени на медицинската тематика са наистина впечатляващо постижение.  Аз съм убеден, че Емил Рафаилов притежава качествата, познанието и ентусиазма да даде още много на професията и хората. Пожелавам му да е здрав, за да го направи!

                                         доц. д-р Антони Георгиев д.м.