Съдова хирургия

Какво знаем и какво не знаем за съдовите заболявания – част II -ра

Заболявания на венозната система

Хроничната венозна недостатъчност се характеризира с наличие на разширени вени. Проявява в неравномерно разщиряване и змиевидно нагъване на подкожните вени на краката.

Остри венозни заболявания са дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) и повърхностният тромбофлебит.(ПТФ).

ДВТ се характеризира с тромбоза (запушване) на дълбоките вени. Клинично се проявява с появата на напрегнат оток на крайника под мястото на тромбозата, тъпа болка и тежест в засегнатия крайник и изпъкване на повърхностните вени. В някои случаи се променя цвета на кожата-леко ливиден, наблюдават се повишена температура и ускоряване на пулса.

  Повърхностният тромбофлебит е асептичен (неинфекциозен) възпалителен процес на венозната стена, придружен от интравенозна тромбоза. Характеризира се с появата на болезнено, шнуровидно уплътнение със зачервяване по хода на засегнатата вена.

Какво знаем за венозните заболявания?

Факторите които предизвикват появата на разширени вени са наследственост, затлъстяване, заседнал начин на живот, бременност и професии, изискващи продължително стоене в изправено положение.

Най-честите симптоми са тежест, тъпа болка, сърбеж, крампи и поява на оток в краката обикновено в края на деня.

Диагнозата се основава на клиничен преглед, доплерово изследване и рентгеноконтрастна флебография.

Има и вторична варикоза предизвикана от други заболявания. Такива са наличието на вродени малформации, травми и ДВТ.

Най-често повърхностният тромбофлебит се явява усложнение на варикозно променените повърхностни вени – 10 пъти по-често, отколкото при варикозно непроменени вени. В тези случаи го наричаме варикофлебит.

ДВТ най-често се дължи на продължително обездвижване или генетически обусловена тромбофилия.

Какво не знаем за венозните заболявания?

Точните причина за появата на варикозна болест, макар и уточнени, са непредвидими.

Разширените вени, макар и лекувани оперативно, няма яснота дали могат да бъдат напълно излекувани, като рецидивите не могат да бъдат изключени.

 Оптималната стратегия за предотвратяване на венозните заболявания все още не е известна.

Повърхностният тромбофлебит се явява усложнение на варикозно променените повърхностни вени, но появата му не може да се предвиди. Не всички пациенти с варикоза на долните крайници развиват ПТФ, както има и пациенти с ПТФ, без наличие на варикозна болест.

Няма ясен механизъм, предсказващ появата на ДВТ. Не всички пациенти страдащи от тромбофилия или обездвижване развиват ДВТ, както и обратния процес- поява на ДВТ при пациенти без доказана ясна причина също е възможен.

Автор: д-р Милан Цеков – съдов хирург