Нефрология

Възпалителни заболявания на отделителната система – част I-ва

д-р Светлин Златев, уролог: “Честотата на цистит е висока при жени в менопауза….”

Кои са най-честите възпалителни заболявания на отделителната система? Причини и начин на протичане?

 Инфекциите на отделителната система могат да се появят в различни нейни части. Специфичните медицински термини за тези възпаления са свързани с мястото, където възниква инфекцията:

  • инфекцията на пикочния мехур се нарича цистит
  • инфекцията на бъбреците е известна като пиелонефрит
  • инфекцията на уретрата е уретрит, при мъжете в частност и простата – простатит

Тъй като входна врата за инфекциите е пикочния канал ,затова и първоначалните оплаквания се асоциират със симптоми, характерни се за всеки орган по пътя.

При уретрита най- честата проява е паренето при уриниране  и дразнене в пикочния канал понякога и наличието на секрет с белезникав цвят. Неглижирането на тези симптоми от страна на пациента води по –нататък до въвличане от възпалителния процес и на пикочния мехур , а при мъжете и на простатната жлеза.

Симптомите при цистит могат да включват: чести позиви за уриниране  с парене и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур придружено с болка .Мътна или с неприятна силна миризма урина. При по тежки случаи  дори появата на кръв и тазова болка с леко повишена телесна температура .

Какво е обяснението, че тези заболявания са чести?

 Всеки може да получи цистит. Може да засегне всяка възрастова група  и се среща  четири пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Жените са по-често засегнати, тъй като уретрата им е по-къса, което позволява на бактериите да достигнат по-лесно до пикочния мехур. Жените, които са сексуално активни и съобщават за  повтарящи се инфекции на пикочните пътища  е редно да посетят и гинеколог с оглед да се изключи или лекува фокална инфекция във влагалището.

Честотата на цистит е висока при жени в менопауза при наличие на  пролапс на пикочния мехур или матката, причиняващ непълно изпразване на пикочния мехур; загуба на естроген с придружаващи промени във вагиналната флора (по-специално загуба на лактобацили), което позволява периуретрална колонизация с Грам-отрицателни аероби, като Е. coli

Хора в напреднала възраст, пациенти с диабет, мъжете с проблеми с простатата и хора, използващи уринарни катетри, също могат да бъдат по-податливи към цистит.

Какво представлява и кои са факторите в основата на пиелонефрит? И още кога говорим за хроничен пиелонефрит?

 Пиелонефритът е възпалително заболяване на бъбречните легенчета, предизвикано най-често от бактерии.

Основен предразполагащ фактор при всички уроинфекции е задръжката на урина. Диагностицирането на  нарушено  извеждане на урина от бъбреците т.нар хидронефроза изисква спешна оперативна намеса с цел дезобструкция на бъбрека.Това се постига чрез поставяне на силиконова тръбичка –ендопротеза тип D J, която осигурява оттичането на урината от бъречното легенче до пикочния мехур. Най –честата причина е  наличието на камъни в бъбреците ,  когато се наблюдават и  чести бъбречни кризи.
Необходимо е да се проведе анализ на кръв, урина, както и ехография на бъбреците. По преценка на лекаря могат да се включат рентгеново и томографско изследване. За да се определи причинителят и се назначи коректно лечение се извършва микробиологично изследване с антибиограма за чувствителност и резистентност към антибиотици.

При спад в имунната защита , хронични възпалителни заболявания и  захарен диабет нараства и вероятността една в началото банално протичаща инфекиця на долните пикочни пътища да прерасне в пиелонефрит.

При пиелонефрит в детска най- често до   7-годишна възраст е редно да се установи или изключи т.нар везикоуретерален рефлукс , при който по време на уриниране се връща урина по  хода на уретерите към бъбрека. Пиелонефритът е остър и хроничен
При острата форма има рязко повишаване на температурата до 39-40 оС. Наблюдава се обща физическа слабост, треска, главоболие, потене, възможно е да се изпитва гадене.
Успоредно с повишаването на температурата се появява силна болка от едната страна на кръста. Болките са тъпи, с различна интензивност.

Хроничният пиелонефрит се развива при неправилно лечение на острото състояние. В тези случаи  патогенният причинител все още е наличен в бъбреците или все още не е възстановен нормалният оток на урината от бъбреците.

Характерни симптоми са честата болка в областта на кръста, особено в студено време. С периодично обостряне на инфекцията  ,при което симптомите му наподобяват острата форма .Рисковете при тези пациенти в дългосрочен план е  заболяването да стане причина за   безвъзвратно увреждане на бъбречна  функция  и хронична бъбречна недостатъчност , повишаване на кръвното налягане.
                                                                  Разговора води: Емил Рафаилов