Урология

Кръв в урината

Много често в кабинета влизат пациенти притеснени от факта, че уринират кръв или просто при рутинни изследвания се установява наличието на такава. Ето защо от съществено значение е и подробната анамнеза за съпътстващи оплаквания, придружаващи заболявания, прием на медикаменти и дори хранителни навици.

Хематурията е наличието на кръв в урината, видима (виждана с невъоръжено око) или невидима (потвърдена с тест за измерване на урината или микроскопия на урината). Много  често тя не е свързана с определени симптоми от страна на пациента.

Хематурията  никога не е нормална находка и има редица урологични и неурологични причини, както злокачествени, така и доброкачествени, които обикновено изискват допълнително изследване.

Трябва да отбележим и че не всяко оцветяване на урината в червеникав оттенък непременно се дължи на кръв в нея. Такава промяна може да се причини от различни медикаменти (рифампицин) и храни (цвекло или ревен). В тези случаи говорим за т.нар псевдохематурия.   

Най-честите причини за хематурията  включват инфекция на пикочните пътища , злокачествените процеси на пикочната система и простатната жлеза, бъбречно каменна болест и изразена доброкачествена простатна хипертрофия (ДПХ).  Причини може да бъдат и редица травми ,някои паразитни инфекции като шистозомиазата, заболявания на кръвта – левкемиии ,радиотерапия, често срещана е и при пациенти на антикоагулантна терапия.

Степента на хематурия  трябва да се определи количествено, както и наличието на съсиреци и тяхната форма  или не.

Според това дали е оцветена цялата порция урина  може да я определим като  инициална, терминална и тотална хематурия.

    В заключение може да кажем, че поради много причини и вариации на този симптом посещението при специалист е от съществено значение.

Освен подробната анамнеза  ще ви бъде извършен и ехографски преглед ,който, за да има по- висока информативност е важно да бъдете с пълен пикочен мехур. По преценка на вашия лекар може да бъдат назначени и допълнителни изследвания .

Анализът на урината – наличието на нитрити и/или левкоцити при анализ на урината може също да показва инфекция като потенциална основна причина.

Изходни кръвни изследвания ,коагулационен статус. Освен това изследването на простатен специфичен антиген (PSA) може да бъде показано  при пациенти, при които простатната патология се счита за възможна причина за хематурия. При тези с нарушена бъбречна функция или съмнение за нефрологична причина, нивата на протеин в урината.

Уретроцистоскопията  е златният стандарт за изследване на долните пикочни пътища и трябва да се извършва във всички случаи на видима хематурия, особено когато е придружена със съсиреци .Много често явяваща се безпричинно и  без болка .Тя се  извършва под местна анестезия в болнично заведение и представлява директен оглед под визуален контрол на долните пикочни пътища с оптична система под увеличение.

Автор: д-р Светлин Златев, уролог