25 години "Термометър"

Годините минават като дни

Така казваше татко, светла му памет. И докато бях по-млад не обръщах толкова внимание на тези думи. После топката ме завъртя. Повече от 20г. в „Хоризонт“.  15 години автор и водещ на емблематичното двучасово предаване за новости в науката и медицината „Импулс“. После продуцент и водещ на „Нощен Хоризонт“ и 12+3. Водещ в „Преди всички“. Новини. Главен редактор на „Вътрешна информация“.

 Преди 25 години създадох „Термометър“, който се излъчваше в две национални радиостанции  – „Витоша“ и „Експрес” и 10 незабравими години в телевизия „Евроком“. Стотици интервюта с водещи медици. Хиляди зрители и слушатели. Не обичам равносметките, но такива са фактите. Те показват 35години опит в ефира само на живо и над 4 000 часа програма с „Термометър”. Казаното в никакъв случай не е повод до синьо да се удрям в гърдите или за някакви звездни намеци. Не обичам показността! Но тук става дума за нещо, което е неоспоримо – много труд, рисковете на директното предаване, подготовка, професионализъм, собствен стил и нещо особено важно – много, много четене!…

Споменах, че става дума за много труд и от позицията на повече от  50г. журналистика ми става меко казано неудобно от това, което виждам по телевизиите в шумно афишираната публицистика. Безпомощност, неподготвеност, кюто на макс и слушалка в ухото. Резултатът – много пъти трудно разбираш, че някой се опитва да зададе въпрос. А иначе първа точка, записана с червено в нашия занаят е: ако искаш да получиш добър отговор – задай интелигентен въпрос.    Така е, ама когато баба ти те е определила като „звезда“ това за теб не важи!…  Много труд, но и качества, защото прочетох, че и магарето на леля Пена от години се старае да стане кон, но не му се получава!!! Защо ли?..

Освен всичко друго, когато застанеш пред олтара на истината – нямаш друг шанс освен да бъдеш искрен докрай!…

Казват още, че за да останеш в сърцата на хората  трябва да си дал и нещо от своето сърце. Повече от сигурно е така!

Стартирахме със силната формула „ Реализъм, интелигентност, компетентност“ и тя не ни подведе. След толкова години спокойно можем да кажем, че  екипът на „Термометър“ направи макар и малка, но уверена крачка към голямата цел – повече медицинска култура и грамотност.

25 години, които минаха като дни!

Емил Рафаилов