юбилей

Утвърдено име и авторитет в журналистиката

Това, което ще споделя с вас за Емил Рафаилов е само малка част от впечатленията ми за него. Доказателство за това са неговите 55 години непрекъснато присъствие в националните ни медии. За това допринасят много добрата му езикова подготовка, ясна дикция, компетентност по разискваните теми и професионално поведение в ефир.

Може да прозвучи “ежедневно“ и стандартно, но Емил Рафаилов притежава собствен почерк във водените интервюта. Той има уникален журналистически нюх и похват. Задава внезапни въпроси с общожитейско значение, бързо сменя обсъжданите теми и прави интелектуални и философски обобщения. Тази неочакваност и изненада създава възможност на събеседниците да споделят искрено своя житейски опит и кредо в живота.

Въпросите му изискват поканения събеседник да се подготви предварително за предстоящата среща, да отговаря компетентно и точно. Малко са хората, които остават да работят от начало до край на първоначалното си поприще. Правят го само тези, които наистина обичат професията си, работят с лекота и намират удовлетворение от нея. В противен случай, според мен, ако нещо не ти доставя удоволствие, трябва да го прекратиш веднага и завинаги.

И в живота и в журналистиката Емил Рафаилов залага на доказаната формула „Реализъм, интелигентност, компетентност“. Неговото верую „За да направиш нещо, първо ти трябва да си Нещо“ показва светоглед на съвременен човек. Всичко до тук е постигнал с много труд, голяма всеотдайност, внимателно изградени лични качества и висок професионализъм. В подкрепа на това ще отбележа няколко биографични щрихи от неговия живот. 

Днес Емил Рафаилов е вече утвърдено име и авторитет в журналистиката. Още в началото на кариерата си залага предимно на аудиовизуалните медии – радио и телевизия. В продължение на 15 години той е автор и водещ  на емблематичното магазинно предаване за наука, техника ,съвременни технологии и медицина “Импулс” по програма „Хоризонт“ на БНР. По-късно участва активно в предавания като “12+3”, “Преди всички”, продуцира и води “Нощен хоризонт”.

През цялото време на кариерното му израстване прави впечатление неговия постоянен афинитет към проблемите в медицината. Той е доайен на медицинската журналистика у нас. След 1997 г. намира професионална изява в радио “Витоша”, “Експрес” и телевизия “Евроком” като създател на популярната медицинска програма „Термометър“. Предаването има над 4 000 часа в национален ефир, което само по себе си е уникално постижение за България. Това е специализирано издание за новостите, горещите точки и проблемите в медицината. “Термометър” се радва на изключителен интерес от страна на телевизионната аудитория. То става изграден стандарт за медицинска информация и здравна култура за всички слушатели и средство за общуване на живо с интервюираните специалисти. Навсякъде проличава и личното мнение на журналиста по актуални въпроси относно здравеопазването у нас и в чужбина. Слушателите имат възможността както да получат полезна информация по различни актуални здравни теми, така и лично да зададат своите въпроси.

Като типичен новатор през 2017 г. Емил Рафаилов създава интернет медията “Termometar.net”, която се радва на огромен успех. Тя има амбицията да бъде максимално полезна за аудиторията чрез достъпа до актуална и достоверна медицинска информация. Възможностите на електронното общуване увеличават и разширяват броя на интересните рубрики в областта на медицината, за което авторът заслужава адмирации и похвала.

Характерното амплоа на Емил Рафаилов е да бъде обществено полезен и социално ангажиран. Предаванията му веднага правят впечатление на широката аудитория. Това се потвърждава от вниманието и мнението на много слушатели, водещи специалисти и рецензенти за него. Това го утвърждава бързо като известен и уважаван журналист със собствено мнение.

Честните журналисти като него могат да си позволят открито да споделят своята съкровена житейска философия:

“Глупакът не е опасен за себе си, той е вреден за другите!, “Каскадата от грешки  води до купища глупости!” и др.

Целият професионален път на Емил Рафаилов показва голяма всеотдайност, искреност, стремеж към обективност и желание да бъде полезен на обществото !

проф. Димитър Младенов