профилактика

Профилактика на хроничната венозна недостатъчност /ХВН /

Основните причини за развитие на ХВН са наследствената обремененост  и начина на живот. Повечето пациенти имат роднина по права линия със същия проблем-родители,баби, лели и т. н. Това се дължи на вродена слабост на съединителната тъкан. При тези пациенти често варикозата е съпътствана от наличие на плоскостъпие и хернии.  Начинът на живот също оказва влияние. Най-уязвими са хората, чиято работа изисква продължително стоене на крака – хирурзи, фризьори, магазинери и т. н. При тези пациенти продължителното стоене води до повишаване на венозното налягане в дисталната (долната) част на крайниците с появата на отоци, разширени вени и трофични промени по кожата на подбедриците. Бременността също се явява честа причина за поява на разширени вени. Това се обяснява с настъпилите хормонални промени, повишаване на вътрекоремното налягане и притискане на тазовите вени, което рязко затруднява венозната циркулация. Това са причините за т. нар. първична варикоза.

Има и вторична варикоза,  предизвикана от други заболявания. Такива са наличието на вродени малформации, травми и ДВТ(дълбока венозна тромбоза).

Симптоми на заболяването са: лесна уморяемост; тежест; тъпа болка; крампи през нощта;  чувство на мравучкане; подути глезени в края на деня.

На по-късен етап: поява на разширени вени, на трофични кожни промени като липодерматосклероза.

Според редица европейски и български проучвания, варикозната болест засяга между 17% и 20% от бялото население. Ако към тях добавим и тези, които нямат видимо разширени вени, но редовно имат горепосочените оплаквания, то броят на засегнатите пациенти ще надхвърли 30% или около 1/3 от бялото население.

Лечението на хроничната венозна недостатъчност, особено на разширените вени може да бъде консервативно ( медикаменти и ластични чорапи), оперативно и миниинвазивно (инжекции с пяна, лазерна или радиофреквентна аблация). Разбира се най-доброто лечение е профилактиката. Пациенти, които са фамилно обременени (имат роднина по права линия със същия проблем-родители,баби, лели) или професията им  изисква продължително стоене на крака (хирурзи, фризьори, магазинери) и които имат някой от по-горе споменатите симптоми като тежест в краката, крампи и оток, трябва задължително да се консултират със съдов хирург. Това, че видимо нямате разширени вени, не означава автоматично липсата на проблем. Не трябва да се прибягва и до самолечение. Интернет пространството и рекламите по телевизията ни заливат с различни видове чорапи, устройства за лечение и лекарства „чудо“,  премахващи вените за броени дни.                                                            Нека преценката за вашето лечение да бъде направена от съдов хирург. Той е специалистът, който може да прецени дали се нуждаете от профилактика или оперативно лечение.  

Автор:  д-р Милан Цеков , съдов хирург