Съдова хирургия

За какво търсят най-често д-р Цеков?

 Както всички органи и системи съдовете също страдат от различни заболявания. Запушването (тромбоза) или стесняването (стеноза) на артериите водят до нарушено кръвоснабдяване на подлежащите тъкани. Стесняването или тромбозата на сънните артерии, например, водят до мозъчен инсулт. При тромбоза или стеноза на артериите на крайниците се появяват симптоми като изтръпване и болка в същите при физическо натоварване, а в някои случаи и в покой.

Острата артериална недостатъчност на крайника (ОАНК) симптоматично се проявява с рязка болка, изстиване на крайника, липса на палпаторен периферен пулс с последващи загуба на сетивност (чувствителност) и двигателна активност. Това е състояние, изискващо спешна консултация със съдов хирург. Венозните заболявания протичат най-често с поява на разширени вени и/или оток на крайника. Друго заболяване, което налага задължителна консултация със съдов хирург е т. нар. лимфен оток на крайника. Лимфният оток се характеризира с поява на подуване започващо постепенно от пръстите и ходилата, което в началото изчезва сутрин, но с времето придобива постоянен характер.

Много други заболявания обаче „имитират“ тази симптоматика. Болка и тръпнене в крайниците има и при засягане на периферните нерви. Отокът на крайниците може да се дължи и на бъбречна и/или сърдечна недостатъчност и хипопротеинемия.

За съжаление повечето лекари не познават добре тази патология. И ако разширените вени се виждат с просто око, то разликата между лимфен оток и оток от друго естество, както и разликата между болката от дископатия и исхемия се разграничават по-трудно. Ето защо много често идват пациенти, изпратени от колеги от други специалности или от личните лекари с болка и чувство на тръпнене в краката или ръцете, както и с отоци на крайниците, но без наличие на съдова патология. И все пак по-добре при такава симптоматика да се консултираме със съдов хирург, отколкото да неглижираме проблема, защото едно забавяне или неглижиране могат да доведат до тежки усложнения. Отокът ако е от лимфно естество прогресира постепенно и става необратим. Атеросклерозата и диабетът също прогресират и постепенно водят до необратими съдови увреждания.

Що се отнася до пациентите, страдащи от захарен диабет и автоимунни заболявания, дори и да нямат по-горе описаните симптоми е желателно да посещават профилактично съдов хирург поне два пъти годишно.

                                                              Автор: д-р Милан Цеков  –  съдов хирург